De leukste plaatsen in en rond Tiberias, dat ligt in het noorden van Israel aan het Meer van Galilea.
Je vindt een selectie van een aantal hoogtepunten. Je kunt ook onderstaande link gebruiken om een kaartje te zien waar allerei hoogtepunten rond het meer op zijn te vinden. https://www.tripadvisor.be/Attractions-g297765-Activities-Tiberias_Galilee_Northern_District.html#MAPVIEW Deze plaats is een heilige stad voor het Jodendom. Hier vinden we de indrukwekkende graftombe van Joodse geleerde Maimonides, in de Ben Zakkai-straat in Tiberias. Ook de graven van Jochanan ben Zakkai en van Rabbi Akiva liggen in de stad. Na de verwoesting van de Tempel van Jeruzalem werd het Sanhedrin in de 2e en 3e eeuw CE naar Tiberias verhuisd. De Masoreten die een systeem ontwikkelden om de bijbeltekst, inclusief klinkers betrouwbaar door te geven, waren rond het jaar 900 à 1000 actief in deze stad.
0 Opmerkingen
Deze oase bij de Dode Zee is een verrassend waterrijk gebied in de woestijn van Judea.
De omgeving is droog, er is een heet woestijnklimaat met een jaarlijkse neerslag van 107 mm. Het Nationale Park heeft een aantal mooie wandelroutes, waarvan de hike naar de David Waterval erg populair is. Onderweg kun je afkoelen in de waterpoelen van de oase. Als je vroeg vertrekt kun je er uren wandelen over de kliffen en verder gelegen bronnen en archaeologische plaatsen vinden, zoals de 5000 jaar oude resten van een tempel. Je kunt er dieren tegenkomen zoals de Nubische ibex en hyraxen (klipdassen). Andere dieren zoals wolven, vossen en vleermuizen wonen wel in deze omgeving, maar die zul je overdag niet tegenkomen. In de Bijbel wordt de plaats genoemd in 1 Sam. 24, als David op de vlucht voor koning Saul zich verbergt in een van de vele spelonken die je kunt vinden in deze omgeving. Lees zelf verder via deze link: http://www.parks.org.il/sites/English/ParksAndReserves/engedi/Pages/default.aspx#card De ernaast gelegen kibbutz heeft een bijzondere botanische tuin, waar je tegen geringe betaling toegang hebt. Er worden rondleidingen verzorgd door een gids ter plaatse. Open vanaf 8:30-16:30, vrijdag sluit de tuin om 14:00. Een fort in de woestijn, gebouwd op een plateau, is Masada. Het fort ('metsada') is van ver al zichtbaar.
De berg is een horst met steile kliffen. Aan de oostkant is de klif 400 m hoog. Het uitzicht over de omgeving is spectaculair. Herodes de Grote heeft er een paleis gebouwd in 41-37 BCE en hij heeft later op aan noordzijde een extra bewaakt gebied bebouwd met een nieuw paleis, een badhuis, bewakersposten en voorraadschuren. Na Herodes' dood bleef Masada verlaten tot de komst van een Joodse groep van 960 mannen, vrouwen en kinderen in het jaar 66 CE en die na de verwoesting van Jeruzalem en de Tempel hun verzet tegen de Romeinen niet opgaven en zich veschansten op Masada. Pas in 73 CE lukte het de Romeinen onder leiding van generaal Silva om na een beleg de muren van het fort te doorbreken. Toen de Romeinen het fort hadden beklommen, ontdekten ze dat de mensen er massaal zelfmoord hadden gepleegd. De geschiedschrijver Flavius Josephus beshrijft dit in zijn boek 'The Wars of the Jews'. Op de berg zijn onder meer nog resten te zien van een synagoge, duiventil of columbarium, kazematmuren, cisternen en woonverblijven. Leuk is ook het model van het watersysteem, dat een idee geeft hoe water werd verzameld en opgeslagen voor de bewoners. Een onvergetelijke ervaring is om Masada voor zonsopgang te beklimmen (de kabelbaan werkt pas vanaf 8:00 AM) en vanaf de berg de zonsopgang te zien. De tijden van de zonsopgang zijn te vinden op internet. Google: Sunrise in Masada. Zowel vanaf de oostkant via het slangenpad als vanaf de westkant, komend via Arad, zijn er voetpaden de berg op. Informeer wel tevoren vanaf hoe laat de toegang tot de paden opengesteld is. Rosh HaNikra in het verre noorden aan de kust, bij de grens met Libanon, is een rotsformatie, direct aan zee, die door de voortdurende werking van de zee is, en nog steeds wordt, gevormd.
De wandeling door de grotto's is een bijzondere ervaring. Het voortdurende spel van water, licht en geluid van de zee is fascinerend. Je bereikt de plaats alleen maar met de steilste kabelbaan ter wereld. Vanouds gebruikten legers de passage over de rotsen om zich te verplaatsen, zoals de Seleuciden, Alexander de Grote, de kruisvaarders. Ook handelskaravanen maakten er gebruik van. De spoorrails die er voor een deel nog liggen samen met de spoortunnels, vertellen het verhaal van de Engelse tijd gedurende de Tweede Wereldoorlog, toen de Engelsen het noodzakelijk vonden om snel transport van goederen en manschappen van Egypte naar Europa mogelijk te maken. Gelegen in het Noorden van Israel, in de Jordaanvallei, waar de Jordaan zich verbreedt tot een groot meer.
Het is vanouds een zoetwatervoorraad en er werd veel gevist. Ook nu kun je 's morgens vroeg vissersbootjes erop uit zien gaan om vis te vagen voor de vele visrestaurants aan het meer. Het meer heeft een soort harpvorm, in het Hebreeuws: Kinor, Vandaar komt de verbasterde naam: Kinneret. Het meer wordt ook genoemd: het meer van Galilea. En ook het meer van Tiberias, naar de stad Tiberias die ook weer werd gebouwd door Herodes de Grote, net als Caesarea. In het boek Jozua wordt het meer als grensaanduiding voor de gebieden van enkele stammen van Israel gebruikt. Zie Jozua 13:24,27; Jozua 19:32,35. Een boottocht op het meer is voor velen een hoogtepunt! Kapernaum, de plaats waar Petrus woonde. Een echt vissersdorp. De ruine van een grote synagoge uit de 5e eeuw getuigt van de welvaart.
Het graf van Jason ligt in de buurt Rechavia in Jeruzalem. De lokatie is tussen de Ben Maimon en de Alfasi straat.
Midden in de wijk verborgen vind je dit graf, dat is gehakt uit de kalkrots. Jason was waarschjnlijk een scheepskapitein. Dit zie je aan een houtskooltekening op de wand waar twee oorlogsschepenschip op staan afgebeeld. Een inscriptie meldt dat Jason voer op de kust van Egypte. In de grafruimte zijn 8 grafnissen. Om ruimte te maken werden botten na geruime tijd in een aparte bottenruimte gelegd. Het graf is erg goed bewaard, het heeft een binnenplaats en een Dorische zuil. Het is een van de verborgen historische schatten van de stad. De bekende kerk van de vermenigvuldiging van de broden en vissen, met het wereldberoemde mozaik, is hier te vinden. Hiernaast ligt een klein kerkje op loopafstand, met directe toegang tot het meer. Hier zou Petrus zijn aangewezen als leider van de Christelijke kerk.
Ook Tabgha is vanouds een vissersdorp, tot in de 20e eeuw werd hier gevist. Op het hoogste punt van het Carmelgebergte vind je een kleine kerk, een beeld van Elia en boven op het dak van de gebouwen kun je genieten van het weidse uitzicht over de Jizrael vallei.
In 1 Koningen 18 lezen we het aangrijpende verhaal hoe Elia opkomt voor de eer van de G'd van Israel en grondig afrekent met de afgoderij van de Baalpriesters. De beek Kishon waar met de priesters worden afgegerekend, ligt aan de voet van de Karmel. In gedachten zien we even later koning Achab haast maken om op tijd thuis te zijn voor de regen, die nu na 3 jaar komt en de wegen onbegaanbaar zal maken (1 Kon. 18:46). Elia rent voor de koninklijke wagen uit naar het paleis. Dan moet hij echter vluchten voor een woedende Izebel, de vrouw van Achab. Een stad die door Herodes de Grote werd gebouwd in de 1e eeuw voor de jaartelling, aan de Middellandse zee.
In het Oude Testament/Tenach zul je de naam Caesarea niet tegenkomen. Het is een echte Romeinse stad, gebouwd als een havenstad voor zeelui die in de stormachtige winters op de Middellandse zee een paar maanden moesten overwinteren. In de Byzantijnse tijd, dat is de 4e-6e eeuw, was de stad op haar hoogtepunt en woonden er zo'n 500.000 mensen. De ruines van het Romeinse theater, de paardenrenbaan, het paleis van de Romeinse gouverneur en de restanten onder water van een oude haven, is de moeite waard. Een uitgebreid aqauduct systeem zorgde voor voldoende watertoevoer naar de stad vanuit het Carmelgebergte. Sha'araim, Tel Azeka, Nahal HaElah Ga mee en ontdek de Bijbelse plaatsen in de heuvels van Judea.
Er is veel te zien en te ontdekken. We zien waar David vandaan kwam op weg naar het leger. Hij moest zijn broers gaan bezoeken. Al geruime tijd lagen de legers van de Filistijnen en van Israel tegenover elkaar. David hoorde hoe Goliath, een kampvechter, het volk en de G'd van Israel uitdaagde. Hij besluit zich te melden bij koning Saul, die zijn residentie voor deze gelegenheid heeft op Sha'araim, Sha'araim betekent: twee poorten. We kunnen er komen als we de heuvel opklimmen, een pittige wandeling van zeker een uur. De omgeving is groen, er is overvloedige natuur en de opgraving laat veel zien van deze stad die meer dan 2500 jaar geleden werd gebouwd. Omdat David geen kans zag het harnas van Saul te dragen, verlaat hij de legerplaats en gaat naar de nahal HaElah, de beek. Meestal staat deze droog. Hij zoekt er een paar gladde stenen uit voor zijn slinger en gaat hiermee de reus tegemoet. We zien rondom de bergen waar de Filistijnen waren gelegerd, van Socho tot Tel Azeka. Het landschap speelt een beslissende rol in dit verhaal. We horen de uitleg in verband met het verhaal, waardoor het Bijbelverhaal een diepere dimensie krijgt. We gaan met David staan in de beek waar hij de stenen voor zijn slinger zocht. In de vallei vindt de confrontatie plaats. We staan op dezelfde plaats, in de Elah vallei. Ook gaan we Tel Azeka, genoemd in deze zelfde geschiedenis, bezoeken. Het uitzicht is wijds en adembenemend. Tel Azeka speelt een rol in dit verhaal, maar ook bij de beschrijving van de veroveringen in Judea door Sanherib. We zien niet ver van de heuvel Tel Azeka de stad Beit Shemesh liggen. De stad Beit Shemesh, waar de ark weer arriveerde nadat de Filistijnen waren geplaagd met de builenpest, ligt dichtbij. We gaan begrijpen waarom de ark uitgerekend naar deze stad kwam. In de omgeving zijn meer resten van plaatsen uit de Bijbelse tijd te vinden. Vraag naar de mogelijkheden. De dagtour kan ook in een meerdaags plan worden ingelast en naar wens worden uitgebreid. Bethel, De berg van de zegen, Zicht op Sichem en Jozef's graf, Shilo de plaats van de tabernakel, Elon Moreh In het Bijbelse hartland van Samaria hebben onze aartsvaders gewandeld.
Abraham kwam in het land bij Sichem, naar de plaats Elon Moreh. Elon Moreh is een hoge berg, Abraham kon vanaf deze berg een groot deel van het land overzien. Toen Jakob moest vluchten voor Esau, droomde hij in Bethel over de ladder met engelen. Bij zijn terugkomst in het land na vele jaren, kwam hij aan in Sichem. Eeuwen later in de tijd van de koningen bouwde koning Jerobeam voor het tienstammenrijk een altaar in Bethel. Als we Bethel bezoeken zien we het platform waar het heiligdom stond. Het andere heiligdom bouwde Jerobeam in Dan, vlakbij de berg Hermon. De oude tel van Bethel laat enkele woongrotten zien, enkele graven, een mikve (ritueel bad) en resten van oude olijfpersen. Ook bouwde Jerobeam een wachttoren, uit vrees voor aanvallen uit het tweestammenrijk waarvan hij zich had losgemaakt. Na de aankomst van de Israelieten in het beloofde land ging het volk onder Jozua's leiding naar de berg Gerizim en Ebal, de berg van de zegen en de vloek. Ook begroeven de kinderen van Israel het gebeente van Jozef in Sichem. We zien vanaf de berg Gerizim het graf van Jozef. In Silo bouwde het volk de tabernakel op. De tabernakel stond hier 369 jaar, tot de Filistijnen de ark meenamen en de tabernakel verbrandden. Hanna heeft in de tabernakel gebeden om een kind. Haar gebed is een indrukwekkend voorbeeld van een gebed recht uit het hart van een mens in nood. Een jaar later werd Samuel geboren. Hij diende in de tabernakel van Silo, tot aan de verwoesting ervan door de Filistijnen. Zou u graag deze plaatsen zelf gaan zien? Vraag naar de mogelijkheden! De dagtour kan naar wens worden uitgebreid en kan ook in een meerdaags plan worden ingelast. De roerige laatste eeuw van Juda en Jeruzalem voor de Babylonische ballingschap werd ingeluid door Sanherib van Assyrië. We lezen hierover in de Bijbel, maar ook archeologische vondsten vertellen de geschiedenis.
Lees hier meer over Sanherib, Tel Lachish, Tel Azeka, Jeruzalem, koning Hizkia, de profeet Jesaja, Assyriers en Babyloniers. Sanherib was de zoon van Sargon II (721-705 BCE) van Assyrië. Hij kwam aan de macht in het jaar 705 BCE (voor de jaartelling). In 681 BCE werd hij vermoord. In de tijd van zijn regering heeft hij in de gehele Levant (ongeveer wat we nu het Midden Oosten noemen) veroveringstochten gehouden. Een ervan wordt beschreven in de Bijbel, 2 Kon. 18. Nadat Shalmaneser Samaria heeft belegerd en ingenomen in het jaar 722 BCE, lees 2 Kon 18: 9-11, wordt hij opgevolgd door Sargon II, die regeerde tot plm 705 BCE. Dit was de vader van Sanherib, die zijn vader Sargon II heeft opgevolgd . In het jaar 701 BCE trekt Sanherib op tegen Juda, waar koning Hizkia regeert. Hij neemt alle vaste steden van Juda in. Als ook Lachish, de laatste van de vaste steden en een belangrijke, strategisch gelegen stad in de bergen van Judea, is gevallen, probeert koning Hizkia het gevaar af te wenden dat Jeruzalem ook met een belegering te maken zal krijgen. We lezen in vers 14 dat Hizkia aanbiedt om tot een schikking te komen. Sanherib eist 300 talenten zilver en 30 talenten goud. Het gehele huis des Heeren wordt ontdaan van zijn goud en zilver om deze schatting te kunnen voldoen (vers 15 en 16). De ondergang van Lachish wordt behalve in de Bijbel, ook beschreven op drie cilinders, gevonden in het paleis van Sanherib in Nineve. Ook heeft hij er een groot wandrelief laten maken, waar de ondergang van Lachish op wordt uitgebeeld. Een kopie van het gehele wandrelief vind je in het Israël Museum. Jeruzalem, de stad van goud. De geschiedenis gaat meer dan 3000 jaar terug en vele opeenvolgende rijken hebben er hun stempel gedrukt.
De stadsmuur met 7 poorten omringt de oude stad, die jaarlijks door vele toeristen en pelgrims wordt bezocht. Het middelpunt is de tempelberg, waar 3000 jaar geleden de tempel van Salomo en 2000 jaar geleden de Tweede tempel, beide Joodse heiligdommen, hebben gestaan. Sinds eind 8e eeuw staan hier de Al Aqsa moskee en de Rotskoepel met haar gouden dak. Wandel de Olijfberg af en loop via het Kidrondal, waar koning David doorheen kwam op de vlucht voor zijn zoon Abshalom, naar de Oude stad met vier wijken die elk een aparte bevolkingsgroep herbergen. Bezoek de Armeense wijk en loop hier even de oude stad uit door de Zionpoort om een bezoek te brengen aan de berg Zion. Daar kun je het graf van koning David bezichtigen. Wandel via de Joodse wijk naar de Klaagmuur. Hier wordt veel gebeden, veel feest gevierd en gedanst op vrijdagavond, en maar een keer per jaar geklaagd! De moeite van het bezoeken is zeker ook de sjoek, met zijn vele kleuren, winkeltjes, in de smalle straatjes van de oude stad. De stad van David net buiten de oude stad met aangrenzend de archeologische opgravingen aan de zuidkant van de tempelberg ademen historie en bijbelse geschiedenis. Een hoogtepunt voor jong en oud is ondergrondse watertunnel uit de tijd van de Israelitische koning Hizkia! Wie liever droge voeten houdt kan kiezen voor de stokoude Kanaanitische tunnel. De Machane Yehuda
De markt Mahane Yehuda in Jeruzalem wordt aangeduid als ‘de sjoek’. Het is de bekendste markt in Israël en ook een van de meest drukbezochte markten. Je vindt er een overvloed aan verse producten zoals vis en vlees, groenten en fruit, maar ook kaas, noten, specerijen, gedroogd fruit. Steeds meer barretjes en restaurantjes openen hier hun deuren. Je kunt er tegen een redelijke prijs genieten van de veelheid aan gerechten uit kookculturen van over de hele wereld. Heel gezellig is om er vlak voor Shabbat een bezoek te brengen. Op vrijdag wordt de markt druk bezocht om inkopen te doen voor Shabbat. Tegen het einde van de middag kun je voor weinig geld de waren meenemen die niet te lang bewaard kunnen worde. Kunstenmakers en muzikanten dragen bij aan de luidruchtige gezelligheid! Je vindt de markt aan de Jaffa Street, tussen het centrum en het Centrale Busstation en is gemakkelijk bereikbaar met de lightrail van Jeruzalem. Historie De markt dateert van 1887 en is genoemd naar de broer van een van de oprichters: Yehuda. Het was toen nog ver van de stad (de oude stad) en vooral Arabische verkopers hadden er hun plaats om hun waren aan de Joodse inwoners die buiten de oude stad woonden, te verkopen. Met de groei van de wijken buiten de oude stad, groeide ook de markt in omvang. De verkopers zaten op de grond met hun waren. De Engelsen, die het bestuur van de Ottomanen overnamen, hebben eind jaren 1920 de markt ontruimd en permanente stalletjes gebouwd met een dak. Begin jaren 1930 kwamen vele Iraakse Joden naar Jeruzalem en in 1931 kochten zij op een eigen locatie op de markt hun winkeltjes. De Iraakse markt is tot op de dag van vandaag een geliefd plekje van de Mahane Yehuda met een heel eigen sfeer. Toerisme De shuk is in de loop van het begin van deze eeuw verder opgeknapt, bestraat en deels overdekt. Steeds meer toeristen vinden tegenwoordig hun weg naar de markt en er worden regelmatig tours ter plaatse georganiseerd. Ook kun je zelf een kaart kopen die recht geeft op het proeven van de overvloed van de waren op de shuk. Een leuke manier om zelf rond te lopen en de shuk te ontdekken. Klik de link aan voor informatie over het kopen van zo’n ‘proefkaart’: http://en.machne.co.il/category/the-machane-yehuda-shuk-bites-ticket Nightlife op de shuk is de moeite waard. Check dit op deze video! https://www.youtube.com/embed/4RxPdoZqjWE?rel=0 Ook worden er regelmatig activiteiten georganiseerd. Geniet mee van de Kube eetwedstrijd. https://www.youtube.com/embed/BjHoDoe__70?rel=0 Kube is een bekend Joods gerecht van Joden afkomstig uit Arabische landen. Hier een recept voor wie het ook wil proberen: http://www.worldofjudaica.com/jewish-recipes/side-dishes/israeli-kube-recipe Let op: 1 lbs = ongeveer 450 gram Een heel bruikbaar recept in het Nederlands vinden jullie hier: http://www.voku-uden.nl/recepten/item/97-kube-recept-werkwijze-syrische-maaltijd-bij-voku-uden Veel plezier en lehitraot, tot ziens! |
Ruth bruggeman
De voorpret voor je reis naar Israel begint hier, over uiteenlopende plaatsen in Israel vertel ik iets in deze blogs. Ga mee met je gids op deze virtuele reis! Archieven
Categorieën
All
|